Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Nyheter när Boule-SM kommer till Lund

placeholder

För många av oss boulespelare är Boule-SM årets absoluta höjdpunkt. Vi får chansen att träffa vänner vi kanske bara ser just under den där gyllene veckan. På många sätt ser årets Boule-SM ut som vanligt, men en hel del nyheter kan vi också räkna in.

Boule-SM blir bättre
Några får spela dagarna i ända och stå på centercourten och njuta av publikens jubel, andra kastar sina klot under det inledande poolspelet och får sedan vandra omkring och njuta av klubbkompisar och vänners framgångar och SM-ortens utbud av restauranger och aktiviteter. Alldeles oavsett vet vi att Boule-SM är en vecka för alla, där vi trivs och gläds. Vårt SM är något vi ska vara stolta och glada över tillsammans.
Men ett Boule-SM är inget självspelande piano som bara uppstår ur tomma intet. Bakom allt ligger oändligt med arbetstimmar från såväl avlönad personal som ideella arbetande krafter. Det måste finansieras och det måste finnas garanter att arbetet fortskrider året runt. Till årets SM höjs startavgiften till 200 kronor per start. Höjda startavgifter är inget man ska kasta runt med hur som helst, det märker man på att det historiskt gått ganska långt mellan höjningarna och nu är det alltså dags igen. Nytt för i år är att den så kallade SMS-tjänsten ingår när du anmäler dig till SM, oavsett om du deltar i en eller flera klasser. Det är också ett steg i att utveckla möjligheterna till den självrapportering som infördes förra året och som nu kan fungera fullt ut. För den som vill, såklart. För sekretariatet kommer finnas kvar precis som vanligt.

Generationstrippeln blir officiell SM-klass
Generationstrippeln har funnits med på SM-programmet flera år och har varit ett populärt inslag. Nu blir generationstrippeln en officiell SM-klass och går av stapeln samtidigt som mixedtrippeln, alltså under SM:s inledning. Samtidigt stryks mixedtrippelklassen från juniorernas program, då den har haft svårt att tända till. Men juniorerna får nu alltså en gyllene chans att spela en fin SM-tävling i mixedtrippel ändå. Reglerna för ett lag i generationstrippeln är att en spelare ska vara mellan 13-17 år, en spelare ska vara mellan 18-54 år och en spelare ska vara 55 år eller äldre. Anmälan till generationstrippeln sker precis som i övriga klasser.

Förändringar för våra juniorer
Klassindelningen för våra juniorer görs om inför Boule-SM 2024. I klassen junior får de spela som under året fyller 13 år som minst och 17 år som mest (alltså födda 2007-2011). Klassen spelar grundomgångar följt av slutspel precis som tidigare, där semifinalerna kommer avgöras under eftermiddagen och finalen gå av stapeln samtidigt som övriga klassers semifinalspel.
I klassen yngre junior får de spela som under året som mest fyller 12 år (alltså födda upp till 2012). I klassen spelas många matcher med fokus på att spela tillsammans, men man utser inga mästare och genomför inget slutspel.
För de juniorer (födda 2007-2011) som vill spela i öppen klass eller i damklassen måste man spela med en spelare som under året fyller minst 18 år (född 2006 eller tidigare). Det här är en trygghetsaspekt som vi tidigare varit lite vårdslösa med och som vi nu med rätta skärper till.

Alla kan mäta
Det kanske är en lätt överdrift, men de allra flesta boulespelare behärskar mätandets ädla konst, ja till och med kanske det är ett krav vi ska kunna ställa på en tävlingsspelare i boule. Under många år har det varit svårt att rekrytera mätdomare som kan utföra uppgiften så bra som vi önskar och vi lämnar nu konceptet med mätdomare och låter det vara en uppgift vi hjälps åt med. För den som har varit med länge inom ”boulesvängen” är det här inget nytt. Tidigare var det vanligt förekommande att man hjälptes åt och redan idag sker det relativt frekvent. Därmed är det första du ska göra under SM när du behöver hjälp att avgöra vilket klot som leder, be någon av spelarna runt omkring att mäta. Eftersom inga matcher spelas med tidsbegränsning kommer det att vara helt problemfritt för den som är behjälplig, då det värsta som kan hända är att spelarna i övrigt får vänta lite längre.

Se där, en liten sammanfattning av några av nyheterna till Boule-SM 2024 i Lund. Därutöver kommer allt att vara precis som vanligt och sådär alldeles underbart som SM alltid är. Vi ses där, va?

Publicerad: 2024-03-07

Senast uppdaterad: 2024-03-13

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se