Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Glada boulespelare på parasportdagen i Kristianstad

placeholder

Glädjen i barnens ögon värmer hela arenan. Det glimtar till i ögonen när boulekastet är gjort och klotet hamnar i närheten av lillen. Det är en triumf att vara med och spela, och att klara av det man föresatt sig.

RF-SISU Skåne i samarbete med Kristianstad kommun och lokala idrottsföreningar arrangerade i helgen en prova på-dag för paraidrott i Kristianstad arena. Här är en rapport från förbundsstyrelsens representant Bill Jakobsson som var på plats.

Söndagen den 10 mars var det öppet hus på Kristianstads Arena. En arena där ett av Sveriges bästa handbollslag spelar i orange tröjor, IFK Kristianstad. Det är RF-SISU Skåne i samarbete med Kristianstad kommun och idrottsföreningar som arrangerar en dag för att prova på idrotter eller lyssna på inspirerande föreläsningar.

Alla oavsett funktionsvariation kan testa på rullstolshandboll, casting, golf, bowling, taekwondo, boccia, frisbeegolf, boxning, innebandy, bordtennis, boule och goalball. Det är många som vill prova på! Det är också många som vill testa boule och instruktörerna från Wendes Petanque Club - ordförande Helena Andersson, Håkan Linderoth, Yngve Hoff och Christer Olsson - har fullt upp. De är så skickliga på att visa upp vår sport. Banderoller, skjutmattor, välkomsthäfte men framför allt sprids känslan av att vara välkommen oavsett om man är veteran, barn, ungdom eller har en funktionsnedsättning.

Instruktörerna från Wendes Petanque Club samt Bill Jakobsson från förbundsstyrelsen

Instruktörerna från Wendes Petanque Club samt Bill Jakobsson från förbundsstyrelsen

Senast jag var i Kristianstad besökte jag klubbens banor i stadens stora varuhus. Här kan alla slinka in och spela boule, och det har varit fullt med ungdomar men även personer med funktionsnedsättningar som kommer kontinuerligt för att kasta klot. Wendes Petanque Club med bara 14 licenserade medlemmar imponerar och deras entusiasm går inte att ta fel på.

Att se ett barns lycka av att vara delaktig i en sport värmer mitt hjärta. Det glimtar till i ögonen när boulekastet är gjort och klotet hamnar i närheten av lillen. Det är en triumf att vara med och spela, och att klara av det man föresatt sig. Glädjen värmer hela arenan.

På Paraidrottsdagen i Kristianstad för vi också lyssna till två människoöden. Först ut är Elina Walden, Parakanotist. Hon berättar hur hennes liv vändes upp och ner, från att ha varit gående till rullstolsburen. Idrotten som blev en räddning efter livets med- och motgång. Den viktiga familjen som stöttade och hur Elina med sin vilja och kreativitet lyckades ta sig upp och nu är en framgångsrik kanotist och mamma.

Albin Svensson från IFK Kristianstad är också rullstolsburen och berättar om sitt stora idrottsintresse i unga år. Det intresse bestod i att se på när andra idrottade på TV. En uppsats i skolan beskrev drömmen om att bli ishockeymålvakt. Albins liv vände under gymnasietiden och han fick spela kälkhockey och innebandy. Det blev till slut handboll och en fast tjänst hos IFK Kristianstad. Det går faktiskt – våga testa, är Albins slutord.

Instruktörer i boccia

Det fanns även instruktörer för boccia på plats i arenan

Själv får undertecknad en lektion i parasporten boccia och innan jag tar tåget hem tar jag en fika på stationen. Ett hjärta i skummet pryder min latte. Ett hjärta som får symbolisera hela dagen av goda människor och lyckligt kastande boulespelare.

Bill Jakobsson

Publicerad: 2024-03-11

Senast uppdaterad: 2024-03-11

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se