Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Rapport kring en fin inledning på boulesommaren!

placeholder

Vi har fått en fin inledning på boulesommaren. Ivar Liljegren nöp ett imponerande silver under EM i Martigny och Rasmus Wirström var en av tre segrare när vi avgjorde våra första svenska mästerskap!

EM i Martigny
Många var vi som följde Ivar Liljegren och övriga deltagares framfart under EM i Martigny, Schweiz. Ivar knäckte storspelare på storspelare under sin väg fram till finalen i singel, eller vad sägs om segrar mot franske legendaren Henri Lacroix (dubbla sådana dessutom), franske Monacospelaren Christophae Sevilla och Italiens Alessio Cocciolo? Till sist tog det stopp i finalen mot spanske Jesus Escacho Alarcón, men ett silver är en vansinnigt imponerande prestation av Ivar. Hela Boulesverige bugar och bockar för underhållningen!

Där bakom fanns flera andra fina prestationer under EM. I damdubbeln föll Linnea von Eggers Patron och Frida Brage mot Tyskland i kvartsfinalen. Simon Åkesson och Linnea ledde stort i sin åttondel mot de slutgiltiga mästarna från Belgien, men förlorade till slut med snöpliga 11-13. I herrdubbeln blev det respass för Ivar och Simon i åttondelen mot ett mycket välspelande Israel. Vi kan därmed summera en mycket fin laginsats av spelarna, liksom coacherna Emil Nilsson (förbundskapten) och William Silfverberg, och allt snyggt filmat till oss hemma i Sverige av Svenska Bouleförbundets generalsekreterare Tommy Gustafsson.

Skyttemästare i Västerås
Under RF:s SM-vecka deltog som vanligt boulen med sitt precisionsskytte. På bästa TV-tid i SVT1 kunde vi kora mästare i öppen klass och i damklassen.
I damklassen stod det länge och vägde mellan Cecila Holm och Therese Ekengren. Faktum var att det hela levde hela vägen in i tävlingens allra sista kast, då Ekengren hade chansen att skjuta hem guldet. Det gjorde hon inte och istället tog Holm sitt allra första SM-guld och kunde fira framför TV-kamerorna.
I den öppna klassen fick vi en final mellan tävlingarnas yngste och äldste deltagare. Håkan Jonsson vann guld i V55-klassen under fjolårets mästerskap i Umeå och tog sig nu hela vägen till final i den öppna klassen, detta som 65-åring. Oerhört imponerande. Problemet var bara att i finalen mötte han ynglingen Rasmus Wirström, 24 år i år. Rasmus imponerade direkt i kvalomgången med 45 poäng och sedan var han bäst hela vägen. Han avgjorde finalen med ett rasande fint lilleskott och konstaterade sedan i STV:s segerintervju:
- Det här är en stor dröm som går i uppfyllelse, jag är så glad att jag nästan skiter ned mig.

Förutom de TV-sända finalerna avgjordes precisionsskyttet även för V55 och junior. I V55-finalen vann en lika glad som överraskad Kjell Andersson från Lejet. Inför tävlingarna trodde han knappast på annat än respass i kvalet, men istället tog han sig hela vägen till mästartiteln.
I juniorklassen fick vi en uppvisning i boulens skönhet, den att man kan mötas över könsgränserna. Elias Roolf krigade länge och väl i finalen, men rådde till sist inte på motståndaren Linnea Berglund. Linnea sköt fint genom hela tävlingen och var som allra bäst i finalen.

Nu väntar nya svenska mästerskap när svensk boule flyttar sitt fokus till Lund 14-20 juli. Vi ses där!

Publicerad: 2024-07-09

Senast uppdaterad: 2024-07-11

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se