Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Höstkonferens i SM-staden Gävle

placeholder

Svenska Bouleförbundet har under helgen 12-13 oktober hållit sin årliga Höstkonferens. Representanter från landets distrikt och föreningar samlades i den kommande SM-staden Gävle för att diskutera boulens framgångar och utmaningar.

 

Distriktens och föreningarnas verksamhet
Enligt geografisk terminologi ligger Gävle i Norrland, men faktum är att flera av resenärerna i distriktet Norra Sveriges Bouleförbund hade längre resa till Gävle än vad deltagarna från södra Sverige hade. Det säger en hel del om både Sveriges geografi och om de utmaningar våra medlemmar i det norra distriktet har. Det var också en del av frågorna som behandlades under helgen när utredningen av distriktens funktion inleddes (distriktsutredningen är ett resultat av två motioner vid det senaste förbundsmötet).
- Hur ser distriktens verksamhet ut? Vad gör man? Vad borde man göra? Ska vi ha några distrikt alls? inledde förbundsordförande Herman Thorell arbetspasset med.

Under eftermiddagen satt sedan deltagarna och diskuterade utifrån olika frågeställningar. Ibland var man rörande överens om ämnet, ibland blev det högst uppenbart hur olika man ser på saker och hur olika förutsättningar man har. Ett distrikt lyfte frågan om det på förbundsnivå finns planer på att starta ett veteranseriespel, medan ett annat distrikt hade anlagt ett helt annat fokus.
- Vi i norra distriktet har beslutat oss för att på regional nivå bara arrangera öppna tävlingar, så att alla kan vara med och tävla, konstaterade ordföranden för det distriktet, OIe Jansson.

I varje diskussionsgrupp hade förbundsstyrelsens ledamöter i uppdrag att samla ihop de viktigaste delarna av diskussionerna och tankarna. Dessa ska nu sammanställas och ligga till grund för det uppdrag som ska ges till den arbetsgrupp som ska genomföra distriktsutredningen. Är du nyfiken på att ingå i en sådan arbetsgrupp? Hör då av dig till förbundsordförande Herman Thorell eller generalsekreterare Tommy Gustafsson.

SM-staden Gävle
Som avslutning på dagen fick deltagarna en rundtur i SM-staden Gävle. Man besökte huvudspelområdet vid Monitor arena (ishockyklubben Brynäs' hemmaarena) och fick en presentation av deras verksamhet. Därefter gick turen förbi Esplanaden där en hel del slutspelsmatcher kommer spelas och man avslutade vid Stortorget där finalarenan kommer vara belägen.
- Det är lätt att ta sig till Gävle och en stor del av landets boulespelare har bara en dryg timme hit. Det här har alla förutsättningar att bli ett fantastiskt SM, sammanfattade Svenska Bouleförbundets evenemangsutvecklare Mattias Thorell.

Förbundets utveckling
Under dag två bytte vi fokus till den del av förbundets verksamhet som våra distrikt och förening måste känna till och arbeta med aktivt. Dels handlar det om barn- och ungdomsaktiviteter, dels om vuxenidrotten och föreningsutveckling. Här berättade generalsekreterare Tommy Gustafsson om alla de möjligheter som finns.
- Det finns stora möjligheter att både söka medel och att få tillgång till kunskap och resurser, vi måste bli bättre ute i Boulesverige på att använda detta, konstaterade Tommy och skickade med en uppmaning till deltagarna att upplysa landets övriga föreningar.
För den uppmärksamme finns det mycket matnyttig information ute på hemsidan om våra kampanjer och andra möjligheter till ekonomiskt stöd för föreningarna.

Därefter tog Eva Viding Bussell, förbundets utvecklingsansvarige för parafrågor, vid och hade ett arbetspass kring paraverksamhet. Eva gick igenom begreppsbeskrivningar hos RF och det som rör LOK-stödet, men lät också deltagarna diskutera om hur man praktiskt kan genomföra en paraverksamhet. I samband med det berättade Per Linderoth, föreningsrepresentant för Ulricehamns IF Boule, hur man idag är en del av initiativet Funkisidrottsskola tillsammans med tre andra idrotter i Ulricehamn.

Evas fortsatta arbete kommer framförallt att handla om att göra verkstad av det vi har idag.
- Jag kommer fokusera på kommunikationen till Boulesverige. Att göra föreningar och distrikt medvetna om paraboule och hjälpa dem igång, sammanfattar Eva.

Konferensen är slut, nu börjar arbetet
Nu ska deltagarna på konferensen hem. Hem till sina distriktsstyrelser, föreningsstyrelser och sina boulebanor och sprida helgens budskap. 36 konferensdeltagare (det var så många vi var) kan aldrig genomföra det arbete som väntar själva. Här behövs landets drygt 230 föreningar och tusentals medlemmar. Det här är en vi-fråga som vi ska ta på allvar. Svenska Bouleförbundet har så fantastiskt goda förutsättningar att göra bra saker, nu ska vi tillsammans se till att det blir verkstad av det. Eller hur?

Publicerad: 2024-10-13

Senast uppdaterad: 2024-10-13

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se