Ropen skalla - mjuka klot till alla!
2 166 mjuka klot och 400 boulemagneter (!) kommer inom kort att levereras till fritidsbanker, RF-SISU-distrikt, skolor och bouleföreningar i hela landet. Det är en del av ett RF-projekt som går ut på att underlätta för personer med funktionsnedsättning att börja idrotta.
Mjuka klot är ett bra alternativ till de metallklot som vanligtvis används inom boulen. De är lättare och enklare att greppa, gjorda i läder och kan användas både inomhus och utomhus. Tack vare finansiering via RF kan Svenska Bouleförbundet nu göra en större satsning på att dela ut mjuka klot till skolor, föreningar och fritidsbanker i hela landet.
De mjuka kloten har använts inom projektet Skolboule i flera år, och börjar nu användas i större utsträckning även för paraboulen. Kloten är gjorda av äkta eller syntetiskt läder och fyllda med plast- eller gummigranulat. De köps in via ett danskt företag, Handi Life, som är en väletablerad leverantör av anpassad utrustning för sport och lek.
Riktat stöd till paraverksamheten
Strax innan sommaren startade Riksidrottsförbundets projekt ’SF Material och utrustning’, som är ett riktat stöd till specialidrottsförbunden för att centralt köpa in material och utrustning avsedd för paraverksamhet. Utrustningen ska sedan fördelas ut till föreningar som har eller önskar starta paraidrott. På grund av stor efterfrågan utökade RF projektet efter sommaren till att omfatta även material och utrustning till skolaktiviteter, och det blev även möjligt att söka mer stöd för paraverksamheten. Bouleförbundet sökte och fick medel för både para- och skolverksamhet.
ParaBoule och Fritidsbanken
I riktlinjerna för paraprojektet presenterades Fritidsbanken som en alternativ samarbetspartner för att nå ut till personer med funktionsnedsättning. Fritidsbanken är en ideell, nationell förening vars idé är att låna ut sport- och friluftsutrustning utan kostnad till den som behöver det.
Utrustningen är skänkt av allmänheten eller andra aktörer, med avsikten att den ska komma till användning och inte ligga och samla damm i ett förråd.
De flesta fritidsbanker har idag vanliga bouleklot av metall i sitt lager, men saknar mjuka klot. Vi såg därför en möjlighet i RF:s projekt att köpa in mjuka klot och även boulemagneter som används till metallkloten, och skänka dem till ett antal utvalda Fritidsbanker och föreningar, totalt 30 set med klot samt 100 magneter. När sedan chansen kom att söka mer medel valde vi att ganska drastiskt utöka projektet till att omfatta alla fritidsbanker (131 st i hela landet) plus 40 föreningar.
Många låntagare på Fritidsbanken är inte med i någon förening idag, trots att man kanske vill. Möjligheten att låna mjuka bouleklot och boulemagneter kommer att göra att fler låntagare testar boule, och kanske kontaktar en förening i närheten. För att låntagare med funktionsnedsättning lätt ska hitta utrustningen kommer den att registreras som parasportutrustning, så att vi kan få statistik på hur ofta de lånas ut och var de lånas ut mest. Vi kommer också själva följa upp hur de föreningar som får utrustningen har använt den, och lyfta fram goda exempel.
Skolboule
Tack vare RF-projektet fick vi också möjlighet att skicka ut ett antal set med mjuka klot till alla RF-SISU-distrikt i landet. Vårt Skolboule-paket, som sedan ett par år ingår i det större projektet Rörelsesatsning i skolan, har blivit oerhört populärt bland skolorna.
När vi gick ut med en förfrågan till distrikten om de skulle vara intresserade av att få mjuka klot att dela ut till skolorna var gensvaret ett entydigt ”JA, skicka så många paket ni kan!”. Vi gjorde därför en ganska ambitiös ansökan till RF, på ytterligare 190 set utöver de 171 som vi redan ansökt om för paraboule, och glädjande nog blev den beviljad i sin helhet.
De flesta paketen skickas till RF-SISU-distrikten som sedan har valt ut ett antal skolor som får ta emot dem. I ett par distrikt kommer vi i stället att skicka paketen direkt till vissa skolor. Även här kommer vi följa upp med mottagarna hur paketen har använts.
Leverans och innehåll
Alla paket, inklusive boulemagneterna som beställs via en svensk leverantör, kommer att börja skickas ut innan jul. Leveransen till fritidsbankerna och bouleföreningarna innehåller minst ett set mjuka klot (6 200g-klot plus en lille), 2-3 boulemagneter samt regler och info om paraboule. Antal skolpaket varierar per distrikt men varje paket består av 6 klot som väger antingen 200g eller 600g plus en lille. Dessutom skickar vi med information om våra skolbouleövningar, som kan laddas ner från vår hemsida som enstaka sidor eller ett helt häfte.
Vill din förening också ha mjuka klot?
Vi har fortfarande möjlighet att dela ut klot och magneter till ett antal föreningar. Kloten ska i första hand användas till befintlig verksamhet för personer med funktionsnedsättning, alternativt för att starta sådan verksamhet. Inom ramen för projektet kan ni få 1-2 set med klot samt 2-3 boulemagneter. Hör av er till Eva Viding Bussell på eva.vidingbussell@svenskboule.se eller tel 0722-473845 så snart som möjligt!
Publicerad: 2024-12-13
Senast uppdaterad: 2024-12-20