Lyckad juniortävling i Västerås med många nya intresserade

24 barn och unga i åldrarna 7 till 17 år deltog i Aros Juniortävling den 22 februari, många av dem helt nya inom boulen. Tävlingen är en del av Svealands Bouleförbund storsatsning på barn och ungdomar 2025-26.
Lördagen 22/2 hölls Västerås BK:s första juniortävling med 24 deltagare från ett antal olika klubbar och med barn/ungdomar i åldersspannet 7-17 år. Här är några reflektioner från arrangören och ansvariga ledare.
Susanne Formell, Västerås BK och medlem i Svealands Bouleförbunds tävlingskommitté, säger:
”Det var en mycket lyckad tävling, alla var supernöjda med upplägget och genomförandet. Dagen präglades av en väldigt trevlig stämning och åldersskillnaden verkar göra detsamma när man har ett gemensamt intresse. Fortsättningsvis ska vi bjuda in andra ungdomar för gemensam träning en gång per månad. Vi har några arrangemang inplanerade under våren och sommaren. Vi kommer absolut att arrangera fler tävlingar, redan till hösten kommer nästa tävling.
Initiativtagare till arrangemanget är Västerås BK, och det var varken krångligt, svårt eller rörigt. Vi såg att det fanns få juniortävlingar under året. För att motivera de barn och ungdomar vi har till att vilja träna och spela boule vill de ha tävlingar och andra arrangemang att se fram emot där de träffar andra boulespelare i samma ålder. Vi skickade en inbjudan till alla klubbar i Stockholm och i Svealand. Jag ringde också och pratade med dem som jag vet har barn och ungdomar i sina klubbar.

Efter grundspelets fyra matcher och lunchuppehåll hade vi två olika tävlingar i form av lekar, där priserna var godis vilket, naturligtvis, var populärt! I samband med detta delades det också ut medaljer till alla deltagare. Vi hade A, B och C-slutspel så att alla 12 deltagande lag fick spela minst en match till utöver de fyra i grundspelet. För att även de yngre skulle orka med alla matcher tidsbegränsade vi dessa till 30 minuter. Allt flöt på bra, både planering och genomförande.
Upplägget; Vi hade 25 anmälda barn o ungdomar. En blev sjuk så vi hade 24 spelare i åldrarna 7-17 år. Vi valde att köra dubblar, tidsbegränsade matcher på 30 min. Vi valde Monrad 4 matcher i grundspelet och A, B och C-slutspel med 4 lag i varje. Mellan grundspel och slutspel hade vi 2 boulelekar med godisvinster. Alla lagen fick om de ville ha en vuxen coach med vid spelet för att stötta och hjälpa till med regler. Vi valde att ha en domare på tävlingen. Alla fick en deltagarmedalj och sedan hade vi medaljer till 1, 2, och 3:orna i A-slutspelet och godisvinster till B och C-slutspelet Korta matcher för att alla skulle orka och för att inte tävlingen skulle dra ut sent på kvällen. Monrad för att det skulle bli matcher med jämt motstånd. Vi gjorde tävlingen till en propagandatävling för att barn och ungdomar utan licens skulle kunna delta.
Uppföljning: Vi har startat en gemensam ungdomssatsning tillsammans med Sörbyängen, SÖR, och Boda Boulefighters, BBF. Vi har också bestämt att bjuda in de som deltog i tävlingen till gemensam träning och någon "miniturnering" en gång per månad.”
Maria Bergström, BBF säger:
”Föreningen Boda Boule Fighters hade med sig ungdomar mellan 10-12 år. Västerås BK hade en dialog med oss om upplägget, och på plats bestämde vi hur slutspelet skulle vara. Eftersom jag också sitter i distriktets ungdomskommitté tittade jag också på tävlingens/arrangemangets utformning. Vi i kommittén kommer att samla ihop alla föreningar som har barn och ungdomar eller vill jobba med ungdomar och tillsammans utforma en plan för nästa år. Vi kommer också att följa alla ungdomsarrangemang under året för att samla på oss erfarenhet och goda exempel för att utforma härliga arrangemang som på samma sätt som DM och andra distriktstävlingar bli återkommande från år till år.”




Några reflektioner från Ulrika Gonzales Hedqvist, Sörbyängen:
”Under flera år har många av våra barn och föräldrar åkt land och rike runt för att delta på de ungdomsevent som finns. Resorna har blivit både många, långa och kostsamma. För att försöka göra det mer hållbart för både redan inbitna boulare men även för nya så behövs flera arrangemang på närmare håll, dvs i föreningen, grannföreningen eller inom distriktet. Ungdomarna tycker det är lika roligt att återse kompisar som att spela boule.
Sörbyängen valde inför 2025 att bli ny arrangör för f.d. Ungdomstouren i april samt att vi kommer att starta upp ett ungdomsläger i juni som är en kopia på ungdomslägret som hålls i Göteborg varje höstlov. Tillsammans med Västerås och Eskilstuna som erbjuder ungdomstävlingar har vi nu också börjat planera för gemensamma träningsdagar någon gång i månaden. Detta för att kunna ha en kontinuitet i alla fall med något arrangemang på månatlig basis.
Tävlingen i Västerås var lyckad. Förvånansvärt många barn var anmälda, och flera i princip helt nya. Upplägget med antal matcher och flera slutspel uppskattades också av barnen. Flera föreningar borde ta efter detta koncept.”
Stort grattis till ett lyckat arrangemang och tack till Stina Näslund som skickade oss text och bilder från tävlingen!
Publicerad: 2025-02-28
Senast uppdaterad: 2025-03-07