Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Vi fortsätter utveckla vår boulespecifika tränarutbildning

placeholder

Sedan starten i november 2022 har 54 nya tränare utbildats i steg 1-grundtränarutbildningen. Kursutvärderingarna efter utbildningarna har varit positiva. För att få underlag till den fortsatta utvecklingen av utbildningarna pågår en utvärdering genom enkät till deltagare i de fyra första utbildningarna och till deras föreningar. Syftet är att få reda på om och hur deltagare och deras föreningar har kunnat nyttja sina kunskaper från tränarutbildningen i klubbarnas träningsverksamhet. Utveckling av steg 2 i utbildningen har fortsatt och en första utbildning i steg 2 planeras till hösten 2025.

Runt omkring i landet har det varit utbildning för tränare, steg 1. För ett tag sen skickade Svenska Bouleförbundet ut en utvärdering till de tidigare deltagarna. Män och kvinnor från 45 år och äldre har svarat och av dessa är 30% kvinnor. Nästan 100% har fungerat som tränare i sin bouleförening och tycker att dom haft nytta av utbildningen. Många har haft regelbundna träningar. I andra idrotter är det självklart med tränare I föreningen.

”ja, jag har haft väldigt stor nytta av utbildningen.”

I boulesverige är tränare en raritet och några av de utbildade fick inte så positivt bemötande av hemmaklubben. Det berodde på olika orsaker till exempel att man hellre vill spela matcher mot varandra på träningen eller att representationslag vill träna själva. Trots detta hade alla utom en hållit i teknikträning och alla utom tre hade träning i taktik. Drygt hälften av de svarande utbildade har hållit i både lag och matchträning.

“Hållit i nybörjarkurser haft nytta av grunderna i teknik”

Några har haft ungdomsträningar med fokus på lek, glädje och utveckling. Passen har börjat med uppvärmning 15 min, 2–3 stationsövningar 60 min där övningarna anpassas efter svårighetsgrad, Spelövning i att spela matcher och lite lek som välta flaska eller tre i rad. Varje pass avslutas med tack för idag och lite reflektioner.

“Större trygghet i tränarrollen, hämtar bl.a träningar, tekniker från förslag under kursen, försöker också individualisera träning”

En bra start kan vara att alla hälsas välkomna och blir presenterade, om inte alla känner varandra. Därefter en genomgång av övningarna för dagen och syftet med dessa. Nästan alla utbildade tränare har haft något pass med teknik och stationsträning. Några har också fått hålla träning i en annan förening som saknar tränare.

“Vill fortsätta vara inspirerande för ungdomar och vuxna som precis börjat spela petanque.”

Jag tror att varje bouleförening behöver en tränare som hjälper gamla och nya spelare med tekniken och taktiken. Det är bra av utbildningskommittén som arrangerat denna tränarutbildning, att inte ge upp när ansökningarna till kurserna varit få. Lag, teknik och idrottpsykologi är några områden som man vill att steg två ska innehålla och undertecknad ser liksom många andra fram mot ett steg 2.

“Efter genomgången utbildning har klubben accepterat att vi två som gick utbildning samtidigt har regelbundna träningar varje vecka på fast tid och dag. Vi har fått en bra tränarstatus genom utbildningen.”

Det kommer att anordnas en fortsättningskurs 2025 erfar undertecknad. Just nu letar utbildningskommittén efter utbildare och ett bra datum. Jag hoppas att fler föreningar inser att en tränare är viktig i klubben och att fler söker dessa utbildningar. Det borde vara en hörnsten för svensk boule och dess utveckling,

Text från Bill Jakobsson och Hannele Kangas

Publicerad: 2025-04-04

Senast uppdaterad: 2025-04-04

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se