Det vankas förbundsmöteshelg

Helgen 12-13 april samlas ett antal av boulesveriges representanter för att delta i det högsta beslutande demokratiska organ vi har: förbundsmötet. Det blir en lördag som präglas av information, diskussion och nätverkande och sedan en mer traditionell mötessöndag där besluten ska tas. Här har ni förutsättningarna.
Årets förbundsmöteshelg hålls på Scandic Uplandia i Uppsala och det är som vanligt ett stort gäng från hela landet som samlas. De 49 representanterna som utgör den röstberättigade delen av förbundsmötet är fördelade på landets åtta distrikt. Varje distriktsstyrelse utser tre ombud. Övriga ombud fördelas mellan distrikten enligt den så kallade uddatalsmetoden i proportion till antalet licensierade medlemmar den 31 december året före förbundsmötet (allt enligt Svenska Bouleförbundets stadgar).
Lördagens bouleting
Som traditionen bjuder inleds förbundsmöteshelgen med bouleting under lördagen. Där får delegaterna chansen att ta del av information från förbundets olika delar, men även diskutera och nätverka med varandra. Förbundsmöteshelgen är vårt högsta beslutande organ, men också en möjlighet att träffas och diskutera med varandra, såväl under organiserade former som mer informella över en kopp kaffe.
En viktig del sett till årets förbundsmöte är de sista besluten som ska tas kring övergången till tvåårig verksamhetsperiod. Det som återstår är att i våra stadgar reglera det som behövs, men för att säkerställa att alla närvarande delegater är införstådda i vad som skett tidigare kommer Rasmus Kling, som ledde den utredning som ligger till grund för förändringen, att presentera vad som skett hittills. Därefter kommer också Anna Oldbring och Björn Jorhede att presentera det arbete de gjort åt förbundsstyrelsen kring förslag på nya stadgeskrivelser, ett arbete som mynnat ut i ett styrelseförslag till förbundsmötet.
Vidare kommer delegaterna bjudas på information kring arbetet med vårt nya tävlingsadministrativa system, läget kring distriktsutredningen, Riksidrottsförbundets seniorbarometer samt förändringar kring tävlingsklädsel på våra större förbundstävlingar.
Därefter går dagen vidare med gruppdiskussioner där fokus kommer vara paraverksamheten, ekonomi, projekt och olika stödformer samt vår tävlingsverksamhet. Delegaterna får dela upp sig i olika grupper och kommer kunna vara med på ett eller två pass.
Det sista officiella passet under lördagen är en öppen frågestund och framåt kvällen samlas hela gänget för en trevlig middag med såväl lekfulla som högtidliga inslag.
Förbundsmötet
Den som har hängt med här på hemsidan kan konstatera att det inkommit sju motioner. Som vanligt är det tävlingsrelaterade frågor som dominerar innehållet. Motionerna har varit ute på remiss hos distrikten och förbundets kommittéer och av reaktionerna att döma är det ganska samstämmigt. Förbundsstyrelsen och berörda distriktstyrelser har lämnat sina respektive utlåtanden (ni hittar dem via länken ovan).
Styrelsen har kommit med ett eget förslag till förbundsmötet, som jag nämnde i början av den här artikeln. Den berör en stadgeändring så att de tidigare förbundsmötesbesluten om tvåårig verksamhetsperiod rimmar med vår stadga. Det är i grunden odramatiskt och tillför ingenting nytt, även om det säkerligen kan bli diskussioner kring till exempel vad som sker de åren det inte är förbundsmöte.
Valberedningen har föreslagit Åsa Llinares Norlin (ordförande Svenska Parasportförbundet) och Dag Söderberg (distriktsidrottschef RF-SISU Uppland) som presidie under söndagens förbundsmöte. Åsa föreslås som ordförande (hon var ordförande även vid förra årets förbundsmöte) och Dag som mötessekreterare (han gör sin debut som förbundsmötessekreterare just i boulens värld, men har en gedigen och lång erfarenhet som mötesfunktionär).
Ni hittar alla möteshandlingar via den här länken. Alla ni som ställer upp och representerar demokratin: hjärtligt välkomna till Uppsala och Svenska Bouleförbundets förbundsmöteshelg 2025.
Publicerad: 2025-04-12
Senast uppdaterad: 2025-04-12