Tillbakablick på förbundsmötet
Ett förbund som snart fyller 50 år, var befinner det sig? Under förbundsmöteshelgen fick vi många kvitton på att det är ett förbund på språng framåt. Läs sammanfattningen om Svenska Bouleförbundets förbundsmöteshelg.
I Scandic Uplandias intima lokaler i centrala Uppsala samlades boulesveriges försvarare av de demokratiska värdena för en helg fylld av diskussioner och beslut. Med delegater från norr till söder, från landsbygd till storstad, ung som gammal är naturligtvis förutsättningarna vitt skilda. Men kanske är det också en väldigt fin förutsättning för att just diskussionerna ska bli breda och fina.
Bouletinget flög fram
Lördagens bouleting inleddes med en energigivande film från nyheten om att Sverige står som värd för VM 2027, med spelplats Scandinavium. Det tycktes ge en härlig kick för resten av dagen, för därefter var såväl stämningen som intresset på topp. Det inledande passet om tvåårigt verksamhetsår presenterades först av Rasmus Kling, som gav en översikt av tidslinjen för alla beslut, därefter av Anna Oldbring och Björn Jorhede som beskrev arbetet med att ta fram ett tillhörande stadgeförslag till styrelsen. Slutligen berättade förbundsordförande Herman Thorell hur styrelsen arbetat med det hela och vad som legat till grund för det slutgiltiga styrelseförslag om stadgeändringar som ledamöterna hade att ta ställning till så småningom.
Efter ett informationspass med uppdateringar om bland annat läget kring det nya tävlingsadministrativa systemet SportTA (som ska ersätta SBF online) rullade konferensen vidare med dialoggrupper och gruppdiskussioner kring fyra givna ämnen. Ledamöterna delade upp sig och fick lyssna på, och diskutera kring, paraidrott, bidragsformer, ekonomi och tävlingsverksamheten. Intresset var högt för samtliga områden och diskussionerna gick både breda och höga. Mest brett var det kanske i diskussionen kring tävlingsverksamheten där man fick chansen att ge synpunkter både på varför medlemmar väljer att tävla och skaffa tävlingslicens, likväl som vilka ekonomiska aspekter som styr när spelare ska tävla och föreningar att arrangera. Passet leddes av Svenska Bouleförbundets evenemangsutvecklare Mattias Thorell och tävlingskommitténs ordförande Fredrik Nordfors Dahl.
På lördagskvällen intogs en god middag samtidigt som det hölls en distriktskamp i quiz. Vann gjorde personallaget. Under middagen uppmärksammades också de som fått förtjänsttecken på förbundsnivå, samt förtjänsttecken i guld. För det senare mottog Ove Johansson, Halland, utmärkelse.
En livlig söndag
Söndagens förbundsmöte hann knappt inledas innan Hasse Hagberg begärde ordet under punkten om verksamhetsberättelsen. Här riktade Hagberg viss kritik mot förbundsstyrelsens arbete med den pågående distriktsutredningen, men det tycks också som att hans ord satte fart på åsikterna i lokalen. Därefter följde många ordväxlingar mellan delegater, förbundsstyrelse och presidiet (presidiet bestod av ordförande Åsa Llinares-Norlin och sekreterare Dag Söderberg). Det lades flera propositioner i samband med styrelseförslaget om stadgeändring och de sju lagda motionerna. Det blev understundom både lite väl hårda ord men framförallt svettigt för mötesfunktionärerna, men överlag var stämningen god och respektfull.
Vad gäller besluten ska vi ha med oss att årsmötesprotokollet ännu inte är justerat, men sammanfattningsvis röstades styrelsens förslag om stadgeändringar kring tvåårigt verksamhetsår igenom (med två tillagda att-satser om att hela stadgan ska ses över till nästa år genom en utredningsgrupp) och ingen av de sju motionerna röstades igenom. Här hade förbundsstyrelsen troligtvis gjort ett gott arbete genom remisser och anlitade sakkunniga personer (förbundets kommittéer), då förbundsmötet biföll förbundsstyrelsens förslag till beslut, oavsett om det handlade om avslag eller att man ansåg att motionen var besvarad genom motionssvaret.
Vid personvalen flöt det på snabbt (fram till avslutningen) och vi fick idel omval på samtliga poster. Men därefter hände det lite mer. Det nominerades nya personer i samband med val av Överdisciplinnämnd (den på förhand icke nominerade Hasse Hagberg nominerades av WDBF och valdes in), därefter lyckades förbundsmötet inte välja en komplett Disciplinnämnd (det slutade med en vakans), och slutligen blev det lite snurrigt i samband med val av valberedningen (den slutade dock komplett).
Nu väntar ett sista ettårigt verksamhetsår innan Svenska Bouleförbundet går över till det beslutade tvååriga verksamhetsåret från och med förbundsmötet 2026.
Nedan kan ni se några bilder från helgen. Stort tack till alla närvarande för givande och inspirerande dagar tillsammans!
Ove Johansson fick förtjänsttecken i guld

Herman Thorell fick förtjänsttecken i silver

Björn Jorhede fick förtjänsttecken i silver

Hannele Kangas fick förtjänsttecken i brons

Ingrid Wahlbin fick förtjänsttecken i brons
Mattias Thorell presenterade Boule-SM i Gävle 2025
Rasmus Kling föredrog en tillbakablick på distriktsutredningen
Valberedningen presenterade alla nomineringar till förbundsmötet
Presidiet på förbundsmötet: Åsa Llinares Norlin, Riksidrottsstyrelsen, och Dag Söderberg, RF-SISU Uppland
Publicerad: 2025-04-14
Senast uppdaterad: 2025-04-15