ParaBoule
Behöver din förening utrustning för paraverksamhet?
Om din förening har verksamhet för personer med funktionsnedsättning, eller om ni vill starta igång aktiviteter för denna grupp, kan ni få utrustning från Bouleförbundet som gör det lättare och mer tillgängligt för dem att spela boule.
En central del av boulesporten är att kunna hantera de klot som används i spelet. Kloten är av metall och kan väga upp till 600 gram, vilket stänger ute de som av olika anledningar inte kan greppa eller kasta så tunga klot. Det kan också vara problem med att få upp kloten från marken. Det finns olika hjälpmedel liksom varianter på klot som kan vara till hjälp med detta, men det är inte alltid föreningarna vet om det eller har råd att köpa in dem.
Fram till årsskiftet 2024/25 har nu Bouleförbundet möjlighet att hjälpa föreningarna att skaffa mjuka klot och/eller klotmagneter, som kan användas i er befintliga paraverksamhet eller om ni vill starta upp en sådan verksamhet. Satsningen är en del av ett initiativ hos Riksidrottsförbundet med syftet att öka möjligheten för personer, i synnerhet barn och unga mellan 8–16 år, med funktionsnedsättning att spela boule. Utrustningen kommer att ägas av föreningen och behöver inte skickas tillbaka till förbundet.
Bouleförbundet har till en början tillgång till 20 bollset med mjuka klot, i två olika storlekar, samt 70 klotmagneter. Utöver detta kommer även 10 bollset och 30 klotmagneter att skickas ut till lokala Fritidsbanker i hela landet, för att öka möjligheten att spela boule även om det inte finns någon boulehall eller förening i närheten.
Meningen är att utrustningen ska användas internt i föreningen, för till exempel träning och tävling, men också på externa aktiviteter som exempelvis lokala rekryterings- och prova på-träffar. De föreningar som får ta del av utrustningen kommer att kontaktas för en uppföljning av hur den har använts och om det har haft någon effekt för föreningen.
Utrustningen kommer börja skickas ut i oktober. Är din förening intresserad? Kontakta paraboule-ansvarig Eva Viding Bussell så snart som möjligt på eva.vidingbussell@svenskboule.se eller ring under kontorstid, 0722-473 845.
ParaMe
ParaMe är en tjänst av Parasport Sverige för personer med funktionsnedsättning att hitta sin idrott. Den samlar helt enkelt träning för personer med funktionsnedsättning på ett och samma ställe, www.parame.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Genom att registrera er förening på sajten ökar möjligheterna att fler personer hittar till just er. Registreringen är gratis och innebär inga andra förpliktelser än att ni välkomnar personer med funktionsnedsättning att komma och spela hos er. Ni kan se det som att slå två flugor i en smäll: Ni får förhoppningsvis fler medlemmar till er förening samtidigt som fler personer med funktionsnedsättning kommer i rörelse och mår bättre i vardagen.
Föreningen kan, men behöver inte, ha en specifik verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Ett tips är att göra registreringen i samråd med föreningens styrelse och att berätta för era ledare att föreningen finns på ParaMe.
ParaBoule och Svenska Bouleförbundet
Projekt ParaBoule är Bouleförbundets satsning på att utveckla paraverksamheten inom svensk boule.
För närvarande finns inga egna tävlingar för parautövare inom boulen, men Bouleförbundets ambition är att vår verksamhet inom de närmaste åren ska innehålla både träningar och tävlingar anpassade för personer med funktionsnedsättningar.
ParaBoule omfattar fyra områden:
- Kartläggning av nuvarande verksamhet i distrikt och föreningar. Det innefattar bland annat en föreningsenkät, besök hos föreningar och distrikt, studiebesök på tävlingar, intervjur med utövare med mera.
- Internationell verksamhet, dvs. kontakt med de internationella bouleförbunden angående klassificering och tävlingsverksamhet.
- LOK-stöd för paraboule. Syftet är att informera distrikt och föreningar om användningen av LOK-stöd även för parautövare för att öka antalet rapporteringar.
- Boccia - återuppta dialogen med Parasportförbundet om ett eventuellt övertagande av boccian som gren inom boulen.
Kontakta gärna vår projektledare Eva Viding Bussell om du har frågor, funderingar eller idéer om paraboule!
eva.vidingbussell@svenskboule.se
0722-473 845