Vad är ParaBoule?
Den officiella definitionen på parasport, för exempelvis Paralympics, är "idrott eller idrottsverksamhet för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsättning". Hörselnedsättning omfattas inte av denna definition utan räknas som en egen variant.
Riksidrottsförbundet (RF) har däremot inkluderat även hörselnedsättning i sin definition av vad de anser är paraidrott. Dessutom finns det ytterligare definitioner för det så kallade LOK-stödet, som kan sökas för parautövare. Vad som avses med särskilt anpassad utrustning och träningsmetod varierar från idrott till idrott. Inom boule är det till exempel utrustning för att kunna plocka upp klot eller om den aktive behöver särskilt stöd för att kunna kommunicera med sina lagkamrater.
Bouleförbundet följer RF:s definition men vi inkluderar även personer med neuropsykiatriska diagnoser (NPF), vilket inte är en funktionsnedsättning i sig själv men som ofta förekommer tillsammans med en nedsättning.
Exempel på funktionsnedsättningar
Synnedsättning – Exempelvis synsvaghet, blindhet, svårt att orientera sig visuellt.
Hörselnedsättning – Exempelvis helt eller delvis nedsatt hörsel.
Rörelsenedsättning – Exempelvis nedsatt muskelstyrka, amputationer, kortväxthet, ataxi (skakningar), motoriska svårigheter. Rullstolsanvändare. Rullator om den används permanent.
Intellektuell nedsättning – Exempelvis Downs syndrom. IQ under 75, svårigheter att förstå och bearbeta information.
Neuropsykiatrisk nedsättning (NPF) - Exempelvis ADHD, autismspektrum eller Tourettes syndrom. Svårt med impulskontroll, problemlösning, socialt samspel med mera. NPF är inte en officiell funktionsnedsättning utan en diagnos, och ses inte som enhetlig målgrupp på samma sätt som ovan. NPF förekommer dock ofta i kombination med officiella funktionsnedsättningar, och personer med NPF kan LOK-rapporteras.