Gå till innehåll
Sydsvenska Bouleförbundet
Sydsvenska Bouleförbundet

Innebörden av ett beslut

Vad ett beslut från disciplinnämnden/överdisciplinnämnden betyder.

Inom Svenska Bouleförbundet (SBF) finns två disciplinnämnder, Svenska Bouleförbundets disciplinnämnd (Dn) och Svenska Bouleförbundets överdisciplinnämnd (Ön). Bägge nämnderna har att förhålla sig till Idrottens bestraffningsreglemente i 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar. Vid tolkning av 14 kap. RF:s stadgar har Dn och Ön boken ”Idrottens bestraffnings- och tävlingsregler” att hämta ledning från.
Om man blir anmäld till Dn och får ett negativt beslut finns möjligheten att överklaga beslutet till Ön, även den som anmäler kan överklaga ett beslut. Det är även möjligt att överklaga ett beslut från Ön till Riksidrottsnämnden (RIN). Disciplinnämndens beslut träder ikraft även om man överklagar.

Det finns fyra olika möjliga utgångar i ett bestraffningsärende:

  • friande
  • tillrättavisning
  • böter
  • avstängning

Ett friande beslut behöver nog inte förklaras. Däremot bör det kanske förklaras vad som gäller vid de andra besluten.

Tillrättavisning innebär att den som får en tillrättavisning därefter ska rätta sig efter vad nämnden har sagt. Ytterligare förseelser av liknande slag kan innebära försvårande omständigheter och orsaka strängare bestraffning.

Böter innebär att den som blir dömd till böter ska betala enligt anvisning i domslutet. Storleken på böterna varierar beroende på förseelsen. Böterna ska betalas även om man överklagar. Skulle böterna inte betalas i tid kan det leda till en ny anmälan.

Avstängning är en bestraffning som har olika nivåer och betydelser.

Avstängning kan ske från:

  • tävling/uppvisning (inom ett specialidrottsförbund (SF))
  • uppdrag (inom ett SF)
  • tävling/uppvisning/uppdrag (inom ett SF)
  • tävling/uppvisning/uppdrag (inom all idrottslig verksamhet inom samtliga SF).

Det är inte möjligt att begränsa avstängning till enbart tävling men inte uppvisning till exempel. Men om beslutet är avstängning från tävling/uppvisning kan man fortfarande vara funktionär på tävlingar. Funktionärer är bl.a. de som sitter i sekretariatet, tävlingsledare och domare.
Det står i ovan nämnda bok att ”Avstängning omfattar träning endast under förutsättning att SF i sina stadgar eller tävlingsregler uttryckligen angett att straffet kan utsträckas på detta vis. En andra förutsättning är naturligtvis att bestraffningsbeslutet omfattar även träning.” SBF har i sina stadgar eller tävlingsregler inte skrivit in att man även kan bli avstängd från träning.

Om inte disciplinnämnden i sitt beslut anger att avstängningen gäller alla SF gäller beslutet bara inom berört SF. Så om t.ex. Dn eller Ön avstänger någon från tävling/uppvisning gäller det enbart inom SBF om beslutet inte innefattar alla SF. Den bestraffade kan alltså spela boule med t.ex. Korpen. Korpen Svenska Motionsförbundet ingår, liksom Svenska Bouleförbundet, i RF men Korpen är ett eget SF. Det betyder även att om man är avstängd inom SBF kan man delta i tävlingar som arrangeras av någon annan organisation såsom t.ex. Korpen, PRO eller Post-SM.

Avstängningen har global verkan vilket betyder att en avstängning gäller över hela världen, om inte annat anges i beslutet. Det betyder att man inte kan delta i tävling eller liknande som arrangeras av någon förening eller förbund som är medlem i någon nationell eller internationell organisation som även SBF tillhör. Det är t.ex. inte tillåtet att delta en tävling i Danmark även om tävlingen inte kräver licens men som arrangeras av en förening som är medlem i respektive lands bouleförbund (petanque-förbund).

Skulle man ändå delta (eller försöka delta) i någon tävling som man egentligen inte får delta i på grund av avstängning kan man bli anmäld till disciplinnämnden för brott mot 14 kap. 2 § punkt 4 i RF:s stadgar. Det är dock tillåtet att anmäla sig till en tävling under den tid man är avstängd om tävlingen spelas efter avstängningen.

Det är inte straffbart att tävla mot den som man vet är avstängd.

När det gäller boule så är en träning för en boulespelare oftast en match. Detta gör det hela lite mer komplicerat. Men så länge det är en träningsmatch som inte innebär att resultat på något sätt rapporteras till en tävlingsledning av något slag får man spela den matchen.
Lokalt anordnas ofta någon typ av ”kortleksspel”, lokala serier eller s.k. ”flaskspel” där det antingen betalas en startavgift och/eller sker resultatredovisning. Man får inte spela sådana ”tävlingar”. Man får inte heller delta i tränings- eller vänskapsmatcher klubbar emellan även om det inte rapporteras till en tävlingsledning.

Är den som blivit avstängd osäker på om man får spela bör man avstå!

Publicerad: 2024-10-20

Senast uppdaterad: 2024-11-22

Postadress

Tallvägen 5, 282 74 Hästveda

C/O Emelie Olsen

Kontakta oss

info@sydsvenskboule.se

Ordförande Anders Ståhl
0706 - 47 94 77