Börja spela
Boule är en perfekt sport för alla åldrar och kön, och passar bra även för de med en funktionsnedsättning. Du behöver inte vara stark eller snabb för att spela boule, utan fokus ligger på balans, motorik och koordination. Samtidigt är boule en mental utmaning där du använder strategi och taktik för att vinna.
Framförallt är boule en enkel och rolig sport som är lätt att lära sig. Det krävs inte så mycket utrustning, och det går att spela både ute och inomhus. Ni kan vara två eller flera som spelar, men vanligast är mellan två och sex personer.
Bouleklot - Det finns många varianter av bouleklot. Det vanligaste är klot av metall, som kan väga olika mycket, till exempel 200 eller 600 gram. För nybörjare går det bra att först köpa klot i sportbutiker eller stormarknader, för att sedan avancera upp till proffsklot.
Det finns även så kallade mjuka klot, gjorda av textil eller läder och fyllda med exempelvis plastkulor. De finns i olika vikter och passar bra för yngre spelare, eller för personer som har svårt att hantera eller greppa metallkloten.
På bensinmackar och liknande kan man köpa klot i plast, så kallade bocciaklot. De är ofta väldigt lätta och fungerar bäst som fritidsspel.
Till boulekloten hör också alltid en lille, en mindre boll som kan vara av trä eller metall. Det är själva målklotet, det som de större kloten ska hamna närmast.
Spelplan - Traditionsenligt spelas boule på grus. I tävlingssammanhang är en bana ca 10 x 3 meter, men det går givetvis att spela på vilken storlek som helst så länge ni har tillräckligt med plats att kasta ut lillen. Har ni inte tillgång till en grusplan går det bra att spela på gräs eller asfalt, till exempel en parkeringsplats. Man kan också spela inomhus, men då används mjuka klot.
Regler - I korthet går spelet ut på att en person kastar ut lillen, och därefter turas man om att kasta sina klot för att komma närmast lillen. Man kan spela individuellt eller i lag. Den spelare eller det lag som har klot närmast lillen när alla klot är kastade får poäng.
I tävling spelar man först till 13 poäng, annars bestämmer ni distansen själva.
Här hittar ni regler Pdf, 649.3 kB. för singel- och dubbelspel i förenklad form.
Här hittar ni aktuella tävlingsbestämmelser Pdf, 375.7 kB., om ni vill fördjupa er i regelverket.
Publicerad: 2024-11-27
Senast uppdaterad: 2024-11-27