Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Minnesord Tove Naess

placeholder

Tove Naess, stor spelare nummer 33, har efter en tids sjukdom gått bort och lämnat boulesverige i saknad. Lotta Larsson, med- och motspelare under många år, har skrivit en minnestext om Tove.

Tove Naess, hemmahörande i Kärrtorp Stockholm tillsammans med sambo Fredrik Lindqvist, har alltför tidigt lämnat oss. En av svensk boules stora ikoner har gått ur tiden. Toves kärlek till petanque-spelet var stor. Många som delar den kärleken kommer att sakna henne på boulebanan då matcher med eller mot henne alltid var ”på riktigt” där respekten för spelet var tydlig; inga kulor slarvades bort och det var alltid viktigt att vinna. Deltog hon i en match visste man att seriöst spel på hög nivå väntade.

Tove, född den 22 dec 1959, började sin boulekarriär relativt sent i livet: 1991. Hon hade varit framgångsrik badmintonspelare med SM-guld i ryggsäcken. Hennes idrottsbakgrund var tydlig när hon spelade boule. Efter att ha provat på petanque med flera musiker-kollegor blev hon trollbunden av spelet. Hennes tävlingsglöd och vinnarskalle lyste igenom tydligt när hon spelade. Björne Johansson var en av de första att upptäcka detta. Han erbjöd henne att delta i träning på måndagar. Tove kände igen Björne som DJ Nalle från Bobbadilla, som var stans hetaste danshak i Toves ungdomsår, så det var lätt att tacka ja. De fortsatte att tävla, till och från under hela Toves liv. Senast förra året, 2023, var de i final i Stockholms måndagsserie som samlar hundratals boulespelare på Södra Latin

Tove blev snabbt en fruktad motståndare på banan. Redan 1992 började hon erövra titlar med bland andra Jan-Erik Larsson. Hon blev en del av landslagstruppen under FK Hans Silfverbergs tid från 1994. Tove var en av de mest tongivande i truppen. Hon deltog på träningsläger i Paris och tävlade där. Hon reste med buss till Bryssel för att representera Sverige på tävling vid ett flertal tillfällen. Första året krossades de belgiska landslagsdamerna i kvartsfinal, men i semifinal lyckades en dam i guldsandaletter knäcka Tove och framförallt hennes medspelare. Förlusten var tung, men trots den fortsatte Tove att tävla med Lotta Larsson i många år, ofta med framgång. Tove stod i alla fall som slutsegrare i den stora damtrippeltävlingen i Bryssel.

Under den här tiden tog Tove flera SM-medaljer, bland annat vann hon SM-guld i mixed med Anders Larsson ett par gånger och gick till final i damsingel. 2002 erövrades guldet i damdubbel för första gången på SM för Toves del i lag med Ingrid Wahlbin. Hon vann svenska cupen dam tre år på raken tillsammans med Anna Eden fd Thomasson, Linda Silfverberg och Lotta L. När hon spelade i Malmö-klubben Nobel för att spela mixed med Kenny Nilsson vann de DM med över 100 deltagande lag. Hon var framförallt läggare, men kunde även skjuta på hög nivå. I Mariefred till exempel, tillsammans med Amal Moufid och Björne J, valde hon strax innan matchen vilken position hon skulle ha. De vann fyra Fanny-matcher på raken (13-0) och stod som slutsegrare i tävlingen två år på raken.

De internationella framgångarna började nu också på allvar att komma med bland annat vinst i Nordiska mästerskapen två år på raken 1997 och 1998, tillsammans med Anette Ramm-Ericson fd Sylvander och Carina Nilsson. När Sverige stod som arrangör för damVM spelade Tove i ett av lagen. Linda S, Anna E, Sara Lindelöf och Tove blev bästa svenska lag och nådde fram till en kvartsfinal. Nordsjöturneringen är en annan tävling där Tove varit framgångsrik. Denna tävling samlade alla nordsjö-länder och varje land ställde upp med tre öppna trippellag, ett damlag och ett juniorlag. Lagen möttes två gånger i respektive grupp (5 grupper) och varje vinst räknades ihop. När Sverige vann den tävlingen för första gången deltog Tove. Det var i Norge. Sveriges damer blev bästa damlag med flest antal vinster. Den bragden upprepades senare, men då spelade Eva Carlsson istället för Linda S med Tove och Lotta L. I Finland är hon ett välkänt ansikte då hon deltagit i Stadskampen (Stockholm mot Helsingfors) ett oräkneligt antal gånger, oftast med Stockholm som segrare. Sista gången Tove deltog var på senhösten 2023.

Tove bildade lag med Eva C och Lotta L inför öppna landslagskvalet 2002. De blev utslagna sista dagen, men ljudet av Toves klockrena järncarraeu efter att Eva och Lotta skjutit tre stann ringer fortfarande i öronen på de som var där. En välförtjänt femma! Matchen slutade 12-13. Samma år slog de sig fram till kvartsfinal i den då internationella stor-tävlingen Mayonnäsen där de förlorade mot de belgiska storstjärnorna Van Campenhout, Weibel och ”Grodan” med 9-13. Toves stora sociala kompetens, hennes boulekunnande, vinnande personlighet och charm gjorde att hon genast blev en del av dessa respekterade herrars ”boulefamilj”.

Tove blev uttagen till VM 2002 i Kanada tillsammans med Emma Köhalmi, Eva C och Lotta L. Tove och Lotta gick till kvartsfinal i en stor, öppen tävling i Montreal, Eva var i sitt livs skytteform och Sverige tippades som möjliga segrare i kanadensisk radio. Besvikelsen var enorm när Sverige åkte ut i kvartsfinal med en snöplig femma som avslutning. 11-13 var ett trist faktum efter en carreau från Nederländernas läggare. Tove spelade också EM i Slovenien, 2010. Tove spelade då i lag med Jenny Hamberg, Tove Orrbeck och Ann-Marie Carlsson. 2011 blev hon uttagen att representera Sverige i en inbjudningstävling i mixed trippel i Marocko så hennes landslagskarriär spände över många år. Hon är en av de stora spelarna i Sverige med nummer 33.

Tove var inte bara en framgångsrik, duktig och respekterad boulespelare. Hennes kändisskap utanför boulen, som sångerska, tillsammans med en stark personlighet, en proffsig attityd och ett oemotståndligt leende gjorde att hon var Bex Dart och Boules givna ansikte utåt tillsammans med Anders Larsson, Stockholm. De sålde klot, kläder och andra tillbehör och var stor sponsor inom boulen. Tove bjöd också på den bästa SM-låten! Förr i tiden kändes det i hela kroppen att SM startat när hennes varma, fylliga rockröst hyllade boulen i högtalarna runt SM-arenorna: ”Alla kan ju vinna, barn och man och kvinna. Mest av allt vill vi ha kul.”

Efter en tids frånvaro från boulen (alla kan behöva en paus!) beslutade Tove, över en kopp kaffe på Södermalm, att återuppta kloten, träningen och tävlandet. I Ali Abdi fann hon en mixedpartner. Tove blev svensk mästare i damdubbel med Lotta L 2016 och de gick till kvartsfinal i SM, öppen klass, två år på raken tillsammans med Martin Skärbäck. De gick också till final i öppen dubbel på DM då antalet deltagare var högre i Sthlm än på mycket länge. Ali och Tove skördade vinster och titlar i mixed. Tove och Lotta möttes i några hårda bataljer både på SM och på DM i mixed och turades om att stå som slutsegrare. Tove har under hela sin boulekarriär fortsatt att vinna matcher. Två månader innan sin bortgång gick Tove till semifinal i en damdubbeltävling där slutsegrarna tillslut blev för svåra. Det är imponerande och en bragd!

Vila i frid bästa Tove!

Av: Lotta Larsson

Publicerad: 2024-05-15

Senast uppdaterad: 2024-05-22

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se