Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Vad är ParaBoule?

Barn och vuxna i en boulehall

Deltagare i Ulricehamn IF:s Funkisidrottsskola hösten 2024

Boule är en idrott som lämpar sig särskilt väl för personer med funktionsnedsättning, oavsett om det gäller rörelse, syn, hörsel eller intellektuella nedsättningar. I grunden spelar alla på lika villkor, och det krävs bara små anpassningar för att alla ska kunna delta utifrån samma förutsättningar.

ParaBoule omfattar alla funktionsnedsättningar: Rörelse, syn, hörsel och intellektuell nedsättning. Vi har också valt att inkludera neuropsykiatriska diagnoser i begreppet ParaBoule, även om det inte är en officiell funktionsnedsättning i sig själv. Se även Vad är en funktionsnedsättning?

På den här sidan kan du läsa lite om vilka anpassningar som kan behövas för att en person med en viss funktionsnedsättning ska kunna spela boule på samma villkor som alla andra. Har du frågor eller funderingar är du alltid välkommen att kontakta oss!

 

Person i rullstol som spelar boule i en boulehall

Rörelsenedsättning
Sitter du i rullstol eller använder rullator behöver ett av hjulen stå i ringen, om du inte kan stå själv. De anpassningar som kan behöva göras beror på hur pass stor flexibilitet och rörelseförmåga spelaren har i överkropp och armar. Spelytan kan behöva minskas, liksom maxavstånd till lillen. Det kan också behövas en anpassning för att rullstol och rullator ska kunna ta sig in på banan, som ofta är inramad av en sarg eller med snören.

 

Hörselnedsättning
För de som är döva eller har en hörselnedsättning handlar anpassningen rent praktiskt om att kunna kommunicera med sina med- och motspelare på ett enkelt och tydligt sätt. Till exempel kan spelaren ha med sig en tolk till träning och tävling, eller använda en mobilapp som kan omvandla tal till teckenspråk.

Inom ens egen förening går det oftast bra att som hörselskadad eller döv göra sig förstådd. Det är dock viktigt att vara medveten om att Bouleförbundets tävlingsregler ännu inte är anpassade efter en paraverksamhet, vilket innebär att spelarens behov ibland kan krocka med reglementet. Det ställer krav både på spelaren och på våra funktionärer och domare att visa förståelse för varandras situation och kunna vara lite flexibla när det behövs. Kontakta gärna tävlingsarrangören eller domarkommittén innan du deltar i en tävling för att se till att dina förutsättningar blir så bra som möjligt.

 

Synnedsättning
Boulens utmaning för de som är synskadade eller blinda ligger dels i att kunna se kloten och veta i vilken riktning man ska kasta, dels att kunna bedöma avståndet inne på banan. I synnerhet kan lille vara svår att se, till exempel om den inte har en stark signalfärg. Här brukar ens medspelare kunna vara till hjälp med att ge instruktioner för sikte, hastighet och så vidare.

Bouleförbundet arbetar även här med att ta fram förslag på anpassningar och hjälpmedel som ska kunna användas av de som har en synnedsättning eller är helt blinda.

Personer med intellektuell funktionsnedsättning som spelar boule i en boulehall.

Intellektuell funktionsnedsättning eller Neuropsykiatrisk nedsättning
Boule är ett bra spel för de som har en intellektuell eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning för att träna upp fokus och koncentration. Det är lätt att lära sig, med enkla regler som är lätta att följa, och det finns en tydlig struktur i hur man spelar och får poäng.

För att få klotet att hamna där man vill krävs precision men också taktik, så förutom att öva på motorik, balans och koordination tränas även de kognitiva förmågorna när man spelar. Inte minst är boule ett socialt spel, särskilt om man spelar i lag, vilket skapar ett naturligt sammanhang för att träffa och umgås med andra människor.

Vilken anpassning som behövs beror helt på vilken typ och nivå på nedsättning personen har. En del klarar sig helt och hållet själva både på träning och tävling medan andra behöver hjälp med det mesta. Exempelvis kan det vara bra att använda bildstöd eller instruktioner i punktform för att förklara reglerna, och att träna på samma övningar under en längre period. Träningarna ska helst ledas av samma tränare varje gång, för att skapa igenkänning. Vi rekommenderar att involvera även stödpersoner och föräldrar i verksamheten för att skapa så stor trygghet som möjligt. Det gäller i synnerhet på tävling där det finns många nya moment och omgivningar som kan vara svåra att förhålla sig till.

Publicerad: 2024-11-27

Senast uppdaterad: 2024-11-27

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se