Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

LOK-stöd

 

Förkortningen LOK står för Statligt Lokalt Aktivitetsstöd och är avsett att stödja verksamhet för två olika grupper: Barn och ungdomar samt Personer med funktionsnedsättning.

LOK-stöd innebär att ni kan få ekonomiskt bidrag från Riksidrottsförbundet för alla aktiviteter som är längre än 45 minuter och har minst tre deltagare i åldrarna 7-25 år (för deltagare med funktionsnedsättning finns ingen övre åldersgräns). Ni kan söka LOK-stöd för träningar, tävlingar, läger, prova på-aktiviteter i skolan samt rekryteringsaktiviteter.

Varför ska föreningarna engagera sig i LOK?
Förutom bidrag till de enskilda föreningarna, är LOK-stödsansökningarna även en viktig del för det bidrag som Svenska Bouleförbundet får från RF varje år. Når vi upp till minst 15 bouleföreningar som rapporterar 10 barn- och ungdomsaktiviteter vardera per år ger det Bouleförbundet ca en halv miljon kronor per år från RF. Det är pengar som Bouleförbundet i sin tur kan använda för att stötta och utveckla föreningarnas LOK-berättigade verksamhet. Samma princip gäller RF-stödet för personer med funktionsnedsättning.

Era LOK-stödsansökningar är alltså viktiga både för er förening och för biljarden i stort, så kom ihåg att söka det LOK-stöd som er förening är berättigad till!

Här kan ni ladda ner en bra guide till LOK-stödet:
Praktisk information om LOK-stödet Pdf, 2.9 MB.


Grundkrav för att söka LOK-stöd
Det finns några grundkrav som gäller oavsett vilken målgrupp ni vill söka stöd för.

  • Aktiviteten ska pågå i minst 45 minuter
  • Aktiviteten ska ha minst tre deltagare under dessa 45 minuter och minst en ansvarig ledare
  • Föreningen måste ha registrerat bankgiro/postgiro i IdrottOnline
  • Ansökan skickas in i IdrottOnline

Barn och ungdomar ska vara mellan 7 och 25 år.
Personer med funktionsnedsättning ska vara från 7 år och uppåt.

Spontanidrott
Från och med förra året kan föreningarna nu även söka stöd för spontanidrott. Det behöver alltså inte vara schemalagda tillfällen, däremot måste en ansvarig ledare vara på plats. Deltagarna är de som dyker upp och ni rapporterar minst 3 personer som varit på plats samtidigt i minst 45 minuter. Det kan till exempel vara två personer som spelar på en bana, fyra på en annan och någon som spelar själv på en tredje bana. Deltagarna och aktiviteten måste fortfarande uppfylla övriga krav för att få stöd.

Ansökan och registrering
För att kunna söka LOK-stöd måste både aktiviteter och deltagare finnas registrerade i IdrottOnline senast då ansökan ska skickas in. Genom att närvaroregistrera alla deltagare får ni statistik på alla som deltar på era aktiviteter, oavsett ålder. Ni kan också välja att bara registrera de som är 7-25 år och/eller har en funktionsnedsättning.

Registreringen görs digitalt i en app, vilket innebär att alla uppgifter redan finns i IdrottOnline när ansökan väl ska skickas in via föreningens IdrottOnline-sida. I ansökan är det sen enkelt att bara rapportera de personer som är 7-25 år samt personer som är markerade med funktionsnedsättning. Appen LOK-registrering laddar du ner där du vanligtvis hittar appar till telefon och dator.

Observera att en spelare kan vara medlem i flera föreningar, men de kan inte registrera samma person för samma aktivitet. Endast en aktivitet per deltagare och dag är tillåtet.

Även teoripass räknas som ett LOK-tillfälle. Max 25 % av föreningens LOK-tillfällen får vara teoripass.

>> Manual för ansökan om LOK-stöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
>> Hjälpsida med checklistor och instruktionsfilmer Länk till annan webbplats.
>> Närvaroregistrera digitalt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
>> Hjälpsida för LOK-appen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Varje år omfattar två ansökningsperioder:
• 1/1-30/6 (våren) med ansökningsdatum senast den 25/8
• 1/7-31/12 (hösten) med ansökningsdatum senast den 25/2
Utbetalning kan endast göras till föreningens eget plus- eller bankgiro. Det kan inte vara ett plus- eller bankgiro till en person, sektion eller kommun. Utbetalningen kan inte heller göras till ett vanligt konto.

Läs mer om LOK-stödet på rf.se Länk till annan webbplats..

 

Kommunala bidrag
Det finns även stöd att söka hos kommunen för samma aktiviteter och deltagare. Ni kan alltså få dubbelt stöd, både från stat och kommun. Missa inte det! Ni behöver skicka in ansökan till båda men kan oftast använda er av samma underlag. Kommunens stöd kan ha ett lite annorlunda regelverk. Det kan t ex vara för deltagare 7-20 år. Kolla på kommunens hemsida eller prata med er idrottskonsulent hos RF SISU.

Här kan ni se vilka kommuner Länk till annan webbplats. som är anslutna så att ni kan skicka in en kommunfil från IdrottOnline
Här kan ni se andra system Länk till annan webbplats. där ni kan registrera era aktiviteter och som ni sedan kan läsa över till IdrottOnline

Publicerad: 2022-12-08

Senast uppdaterad: 2024-08-23

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se