Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Fantastiskt Boule-SM i Kalmar

placeholder

Boule-SM i Kalmar bjöd deltagarna på såväl en fantastisk spelmiljö som utmanande banor när spelet avgjordes såväl mitt på Stortorget i Kalmar som på stadens stadsmurar och på Ölandskajen. Tävlingarna bjöd också på finfina prestationer, underbar stämning under finalkvällarna och många spontanbesök av stadens invånare.

Underhållande juniorer

Störst underhållning bjöd kanske våra juniorer på. Som vanligt stod de för frejdigt och fint spel och många gånger skön dramatik. Stor publikfavorit blev tidigt på veckan Kian Messi Patron, blott 12 år. Under den inledande mixedtrippelfinalen spelade han magiskt och bjöd på såväl känslor som publikfriande beteende. Kian spelar för Don Camillo, hemmahörande i Kosta bara några mil in i de småländska skogarna, och hade fint stöd från såväl klubbkompisar som övrig publik. Det första guldet tog han tillsammans med Mira Tengström, Lindome, och kusinen Lova Patron. Därefter kom det att bli ytterligare tre guld och en bronsmedalj tillsammans med såväl klubbkompisar - som storasyter Ängla Åberg Patron - som duktiga ungdomar från andra klubbar.

Parallellt med att Kian tog många guld i klassen yngre junior klev en annan grym lirare fram i juniorklassen. Felix Särén, Pomme de Pin Toarpsdal, tog silver i mixedtrippeln tillsammans med Moa Ingelstedt och Elias Roolf. Därefter tog han tre guldmedaljer och bland annat ett guld i trippeln med samma spelare som i mixedtrippeln. Felix, fyller 15 år i höst, imponerade stort med lugnt och moget spel och precis som Kian har han flera år kvar i juniorklassen och vi lär få se mer av de båda framöver.

Kungen av V75

Lars-Erik Årnfelt hade ett fantastiskt SM i Kalmar. Han inledde med guld i mixedtrippeln tillsammans med Inger Årnfelt och Arne Johansson och fortsatte sedan av bara farten med guld i såväl mixeddubbeln som singeln. Det var först i trippelns semifinal som någon motståndare lyckades få stopp på honom och hans lag, men Lars-Erik kan räkna in tre guld och ett brons under årets SM. En makalös prestation!

Många olika mästare i V65

Tillskillnad mot ovan nämnda klasser kunde vi konstatera att det var olika segrare i samtliga tävlingsklasser under årets SM för V65-klassen. Kanske hade många räknat med att den smått fantastiske Jonny Patron skulle kamma hem ett antal guld och medaljer i klassen, men så blev det inte (vi ska dock få återkomma till Jonny längre ned i texten). Istället blev det guldmedaljörer från Malmköping, Boule von Platen, Örebro (Bertil Jacobsson tog singelguldet på sin födelsedag), Tyringe och nystartade Bison från Falköping.

Boulero ägde V55

Stockholmsklubben Boulerosällskapet gjorde ett fint SM i allmänhet och ett fantastiskt i V55 i synnerhet. Klubben tog hem tre av fem guld i klassen och därutöver fem medaljer (då gick man ändå helt medaljlösa ur singeln). Lägg därtill också att ingen Boulerospelare vann mer än ett guld i klassen och vi kan konstatera att klubben har en oerhörd bredd. Dessutom återkom några av medaljörerna i helt andra klasser.

Just det, Jonny Patron skulle vi återkomma till. På SM:s sista dag fick han sitt guld i V55-dubbeln och säkerligen betydde det lite extra att det skedde tillsammans med lillebrorsan Antonio ”Tjocky” Patron. De vann en fin final mot just Boulero.

Damklassen med ett slut värdig en Hollywoodproduktion

Precis som i V65-klassen bjöd damklassen på olika mästare varje gång: i singeln vann Coccinelles Annelie Westin; i trippeln Bouleros Annelie Ehrenros, Therese Ekengren och Susanne Wahlberg; i dubbeln Calmars Eva Karlsson och Francine Wallster (guld nummer två för den sistnämnde).

Det som verkligen satte pricken över i:et för hela SM var dubbeln. Hemmaspelarna Eva och Francine hade en stor ledning i finalen över Sibiriens Camilla Csapo och Helene Palovaara Di Tella, men där verkade det knyta sig. Sibirienlaget började knapra ikapp det stora underläget (man gjorde det samma i semifinalen) och till sist var det helt jämnt. Publiken var av förståeliga skäl på hemmaspelarnas sida men stämningen blev allt tätare och mer elektrisk ju längre finalen pågick. Den sista halvtimmen av matchen var de helt själva på centercourten och kunde njuta av publikens fulla uppmärksamhet. Kanske var det både av glädje och lättnad som publiken till sist kunde vråla ett enormt segervrål när Eva och Francine ändå knöt ihop säcken och bärgade guldet till staden. Vilken stämning det var och vilket makalöst slut på hela SM det blev.

Albin och Björn kungar av de öppna tripplarna

Sibiriens Albin Plantin och Björn Folke Johansson har varit en del av svensk elitboule i snart två decennier. Frekvensen på deras framträdande på banorna har varierat de senaste åren, men under årets SM tycktes de väldigt motiverade och taggade. De inledde SM med att plocka hem mixedtrippelguldet tillsammans med Camilla Csapo och senare under veckan den öppna trippeln (det kanske mest prestigefyllda guldet man kan ta) tillsammans med Sten Alstander. Förhandsfavoriterna Simon Åkesson, William Silfverberg och Ivar Liljegren tog brons då de försvann ”redan” i semifinalen efter att Bouleros Ronny Blom, Rasmus Wirström och Stefan Berglund vunnit förkrossande och överraskande enkelt. Den andra bronsmedaljen tog Coccinelles Annelie Westin (vilket SM hon gör, hon är den enda damen framme i semifinal i öppen klass, mixedklasserna undantaget), Calle Strandberg och Pascal Brun.

I mixeddubbeln bärgade såväl Saga Wahlberg som Ivar Liljegren, Rebeloub, sitt första öppna SM-guld (för Ivar var det femte gången gillt efter fyra tidigare silvermedaljer) och den röststarka och euforiska Rabeloub-klacken firade vilt på läktaren. I singeln var det hel-Rabeloubskt när Måns Daniel (sällan har man skådat en mer populär vinnare) slog Simon Åkesson. I dubbeln har man sällan skådat en snabbare final. Coccinelles Patric Larsson och Jonas Strende fullständigt pulvriserade Simon Åkesson och William Silfverberg och matchen var över efter 20 minuter. Sanslöst skytte från Larsson var av stor betydelse.

Utmärkelser ramade in fina finalkvällar

Glädjande var att ett antal utmärkelser delades ut under boule-SM:s finalkvällar, finalkvällar som var välbesökta och bjöd på underbara finalpass. Ni kan läsa om dem var och en i separata artiklar här på hemsidan, men sammanfattningsvis såg det ut såhär: Kenneth Marell Öppnas i nytt fönster. fick motta Nisse Warbergs minnesstipendium, U23-landslaget Öppnas i nytt fönster. fick motta pris för årets bouleprestation 2022, Henrik Roolf Öppnas i nytt fönster. fick motta stipendium från Prins Bertils minne i kategorin årets ledare och William Silfverberg Öppnas i nytt fönster. utsågs till stor spelare nummer 42.

Stor medial bevakning av SM i Kalmar

Årets SM har rönt stor uppmärksamhet i media och en betydande del i detta är sannolikt dess publika läge, med spel mitt inne i centrala Kalmar och med en centercourt som bjöd in till stämning och närhet till spelet. Såväl lokalradio som regional TV var på plats flera gånger under veckan, därutöver har mängder av artiklar skrivits i lokaltidningen Barometern och i många andra tidningar. De flesta har delats flitigt av boulespelare på Facebook och det ger såklart ännu större spridningseffekt. Vår sport är otroligt populär!

Kalmar i våra hjärtan

Mattias Thorell har arbetat aktivt med boule-SM i Kalmar ett bra tag. Förberedelserna har varit noggranna och minutiösa och han har lagt enormt mycket tid för att allt ska fungera så bra som möjligt. Till sin hjälp har han såklart haft många goda krafter och staden Kalmar har verkligen bjudit till och ställt upp. Hela staden andades boule under SM-veckan (det tillverkades såväl speciella bakelser som silversmycken veckan till ära) och många var spontanbesökarna runt matcherna som spelades utmed Storgatan och Norra Långgatan. På läktarna hördes många nyfikna röster som aldrig tidigare besökt en bouletävling.

De båda större spelplatserna, Ölandskajen och Stortorget, bjöd var för sig på olika förutsättningar men båda hade fin inramning med allt det en boulespelare behöver. Kort sagt var det här en vecka som bjöd på något vi boulespelare sällan får uppleva.

Publicerad: 2023-07-12

Senast uppdaterad: 2023-07-13

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se